Jaarverslag 2020
Inleiding:
De jaren 2018 en 2019 stonden voor wat betreft de HVM voor een groot deel in het teken van de hervorming van de HVM. Dit was in 2020 niet anders. Maar voor heel Nederland en dus ook voor de HVM waren de maatregelen die in verband met het coronavirus dat vanaf begin 2020 in ons land woedde alles bepalend. Bijeenkomsten met bewoners, bewonerscommissies of klankbordgroepen, ledenvergadering HVM, overleggen, spreekuur alles moest uitgesteld worden, digitaal gehouden of tijdelijke helemaal stilgelegd worden.
De in het voorjaar geplande ledenvergadering kon niet doorgaan, moest uitgesteld worden en kon uiteindelijk onder strikte voorwaarden van een maximum aantal bezoekers toch doorgaan in september. In de loop van het voorjaar kregen we online vergaderen redelijk onder de knie, dus konden we daarop terugvallen als het echt niet anders kon.
Door een ongeval eind 2019 viel onze enige medewerker, Anneke de Vries de eerste twee maanden van 2020 ook nog uit, waardoor o.a. het spreekuur helemaal stil lag. Kort daarna kwam in maart de eerste lockdown, toen mochten huurders eigenlijk niet meer naar het spreekuur komen. Maar in die periode waren huurders waarschijnlijk zo met het coronavirus en wat dat voor zichzelf en hun naasten betekende bezig dat ook de telefoontjes en mails aanzienlijk terugliepen.
2020 was voor de HVM een jaar met hindernissen dus.
In dat jaar moesten de hervormingen waar we al zo lang mee bezig waren met het ondertekenen van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Woongoed toch echt tot resultaat leiden.
We gingen dus weer aan de slag met de hervorming van de HVM
1. Verenigingszaken
Hervorming HVM
Eind 2019, begin 2020 legde Woongoed een concept Samenwerkingsovereenkomst met drie hoofdpunten aan de HVM voor.
. Alle huurders van Woongoed worden automatisch lid van de HVM
. Instellen Raad van Advies HVM, bestaande uit maatschappelijk betrokken personen
. Geen individuele belangenbehartiging meer voor huurders van Woongoed
De onderbouwing hierbij was: Als alle huurders van Woongoed lid worden van de HVM kan de HVM al die huurders betrekken bij haar standpuntbepaling. Door het instellen van een Raad van Advies waarin maatschappelijk betrokken personen uit de (Middelburgse) samenleving zitten die de belangen van de huurders kennen wordt de stem van de huurders goed vertolkt.
Door het instellen van de Raad van Advies en door alle huurders van Woongoed in de gelegenheid te stellen lid te worden van de HVM worden de belangen van de huurders van Woongoed goed vertegenwoordigd en zal het individuele spreekuur voor huurders van Woongoed komen te vervallen.
Over de eerste twee punten werden we het vrij snel eens, maar met name over het laatste punt: geen individuele belangenbehartiging meer voor huurder van Woongoed hadden we veel discussie.
We legden de concept Samenwerkingsovereenkomst aan al onze leden voor,. Ook vanuit de leden kwam met name over het laatste punt veel kritiek en vooral ook bezorgdheid.
Als dit zo in de Samenwerkingsovereenkomst bleef staan kon de HVM hier niet akkoord mee gaan en lag de hervorming van de HVM dus stil.
Ledenvergadering HVM
Op de ledenvergadering die we gelukkig toch in september konden houden liepen de emoties onder de leden hoog op. Het HVM bestuur kreeg de opdracht opnieuw om de tafel te gaan zitten met de directie van Woongoed en met een nieuw plan te komen waarin de belangen van alle huurders ook op individueel niveau gewaarborgd werden.
Terug naar de tekentafel dus
2. HVM-Woongoed
Gedurende het hele jaar, was de hervorming van de HVM en het samenstellen van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst het hoofd onderwerp van de onderhandelingen met Woongoed. Het standpunt van onze leden was duidelijk, de belangen van alle huurders ook op individueel niveau moesten gewaarborgd blijven. Er moest dus een vorm van individuele belangenbehartiging ook voor de huurders van Woongoed blijven. In vervolg op de ledenvergadering van september kwam Woongoed met het voorstel een gezamenlijk spreekuur te houden voor de huurders van Woongoed.
Ook dit voorstel hebben we weer voorgelegd aan onze leden. De reacties die hierop kwamen waren positiever, maar de bezorgdheid over een onafhankelijk vorm van belangenbehartiging bleef.
Woongoed is de belangrijkste financiële ondersteuner van de HVM. Dankzij die ondersteuning kon de HVM Anneke die sinds 1994 vrijwilliger was bij de HVM in 2000 een vast dienstverband van 20 uur p.w. aanbieden. Naast haar werkzaamheden voor het spreekuur ondersteunt Anneke het bestuur in beleidszaken en bereid zij vergaderingen voor, houdt contacten met bewonerscommissies, klankbordgroepen etc. Het bestuur van de HVM bestaat verder uit vrijwilligers.
Dankzij de vaste ondersteuning van Anneke kunnen zij dit naast hun eigen soms drukke werkzaamheden blijven doen.
Met de hervorming van de HVM, het instellen van de Raad van Advies en het gezamenlijk houden van een spreekuur is Woongoed van mening dat de HVM geen vaste medewerker meer nodig heeft. Zij heeft het budget voor 2021 zo drastisch naar beneden gebracht, dat het voor de HVM financieel ook niet meer mogelijk is een vaste medewerker in dienst te houden. Anneke zal in 2021 met pensioen gaan. De HVM wil graag een professionele vervanger voor haar in dienst nemen, met dit voorgestelde budget van Woongoed zal dat niet kunnen.
De onderhandelingen over de hervorming van de HVM en het opstellen van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst stonden eind 2020 nog steeds op scherp.
De HVM zag zich genoodzaakt de hulp van de Woonbond hierover in te roepen. In hoofdstuk 4 van dit jaarverslag leest u hier meer over.
Ondertussen gingen de overleggen over reguliere onderwerpen zoals de jaarlijkse huurverhoging bijvoorbeeld gewoon door. Dankzij de inzet van de HVM konden huurders van Woongoed in 2020 met een inkomen dat recht geeft op huurtoeslag huurbevriezing aanvragen. Deze regeling was door de Woonbond (de landelijke bond van huurders) en Aedes (de koepel van woningcorporaties) afgesproken. Ze hield in dat huurders van corporaties met een inkomen dat recht geeft op huurtoeslag en van wie de huur van hun woning boven de voor hen geldende aftoppingsgrens zat huurbevriezing aan konden vragen.
3. HVM-Woongoed- gemeente
De HVM Woongoed en de gemeente maken samen prestatie afspraken. Als basis voor het maken van goede afspraken moet de gemeente Middelburg een Woonvisie ontwikkelen. Om tot een goede Woonvisie te komen heeft de HVM samen met de gemeente en Woongoed in 2020 aan het RIGO opdracht gegeven een woningmarktonderzoek te doen. Het RIGO is een landelijke organisatie die zich bezig houdt met onderzoek en advies inzake woon-werk- en leefomgeving.
Het RIGO heeft onderzocht hoe het staat met de woningvoorraad in de gemeente Middelburg met als hoofdthema’s:
- de ontwikkelingen in de gehele Middelburgse woningmarkt,
- de ontwikkelingen in de sociale huurwoningmarkt en
- de ontwikkelingen in wonen met zorg en overige woonvormen
Eind 2020 was het RIGO klaar met haar onderzoek en heeft haar rapport gepresenteerd. Dit rapport vormt een goede basis voor de onderhandelingen over de prestatie afspraken waar we vanaf begin 2021 mee starten.
Een aantal zaken die duidelijk naar voren komen uit dit rapport zijn:
- Middelburg zal niet krimpen
- Middelburg heeft een aanzienlijke huuropgave,
- Middelburg heeft een opgave tot wonen met zorg, en
- De woonlasten van verschillende groepen burgers kunnen reden tot zorg geven.
We gaan hier samen met gemeente en Woongoed vanaf begin 2021 mee aan de slag.
- HVM-Woonbond
De HVM is lid van de Woonbond, de landelijke belangenbehartiger van huurders in Nederland. Aan het eind van hoofdstuk 2 staat het al: eind van 2020 zag de HVM zich genoodzaakt de hulp van de Woonbond in te roepen over de onderhandelingen over de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Woongoed.
Struikelpunt was het voorgestelde budget van Woongoed voor de HVM voor 2021. Dit voorgestelde budget van Woongoed is zoveel lager dan het huidige waardoor het aanstellen van een vaste medewerker na pensionering van Anneke door de HVM niet meer mogelijk is. Het HVM bestuur is van mening dat zij na het vertrek van Anneke 2021 haar werkzaamheden niet meer goed kan uitvoeren waardoor de belangen van huurders in Middelburg mogelijk niet meer goed behartigd worden.
Binnen het bestuur was verdeeldheid over:
- De onderhandelingen met Woongoed op basis van de laatste ontwikkelingen stopzetten of
- de onderhandelingen met Woongoed aan blijven gaan.
Op basis van individuele gesprekken met alle bestuursleden van de HVM en de vaste medewerker kwam de adviseur van de Woonbond tot de conclusie dat er mogelijk nog ruimte is in de onderhandelingen met Woongoed en hij kwam dan ook tot het advies de onderhandelingen met Woongoed aan te blijven gaan. Dit advies is door het HVM bestuur overgenomen.
Achterbanabonnement Woonbond
De HVM had sinds enkele jaren een achterbanabonnement van de Woonbond. Door dit abonnement kregen onze leden tegelijk met het HVM nieuws de Huurwijzer van de Woonbond op de deurmat.
Onze leden kregen met dit abonnement voor 12 euro per jaar vier keer per jaar het door onszelf uitgebrachte HVM nieuws en werden door de daarbij geleverde Huurwijzer ook helemaal op de hoogte gehouden van de landelijke ontwikkelingen op het gebied van huren.
Vanwege de hoge kosten hebben we dit achterbanabonnement helaas eind 2020 op moeten zeggen.
- Belangenbehartiging bewonersgroepen in complexen van Woongoed
De ontwikkeling die al enkele jaren aan de gang was, zette zich in 2020 voort. In steeds meer wijken en buurten zetten bewoners zich in voor huurdersbelangen. Ook in 2020 zijn er weer nieuwe bewonerscommissies en klankbordgroepen opgericht.
Klankbordgroepen worden veelal door Woongoed zelf opgericht bij ingrijpende onderhouds- en/of energieprojecten. We hebben met Woongoed afgesproken dat Woongoed bij oprichting van een klankbordgroep de rol van de HVM uit zal leggen. Dat loopt nog niet overal even goed, maar gaat steeds beter en sommigen vinden hun weg uit eigen beweging naar de HVM. Een voorbeeld hiervan is de Meanderlaan.
Meanderlaan
De flats aan de Meanderlaan wachten al heel lang op een flinke opknapbeurt. De plannen zijn al heel vaak gewijzigd en de bewoners geven de moed soms een beetje op. De bewoners waren blij met het nieuwe plan dat Woongoed begin 2020 presenteerde, maar met sommige voor hen wezenlijke onderdelen van het plan was een overgrote meerderheid van de bewoners het niet eens. Omdat zij zich niet gehoord voelden in de klankbordgroep hebben zij een bewonerscommissie opgericht. Op advies van de HVM hebben ze in het najaar van 2020 alle bewoners gevraagd mee te denken over het vormen van deze commissie en zich op te geven als lid. De respons hierop was zo hoog, dat we in oktober een bijeenkomst en Richard Blom van Woongoed hebben kunnen regelen. Helaas werden de coronamaatregelen daarna weer zo verscherpt dat hier nog geen vervolgbijeenkomst met de al bestaande klankbordgroep en leefbaarheidsgroep heeft kunnen plaatsvinden.
Bewonersgroepen bijeenkomst
Op 4 maart 2020 heeft de HVM een bewonersgroepen bijeenkomst georganiseerd. Aan de hand van voorbeelden werden de rechten en plichten van bewonerscommissies en klankbordgroepen door de HVM uitgelegd. Onder het genot van heerlijke soep en broodjes ontstond onder de leden van 12 verschillende bewonerscommissies en klankbordgroepen een levendige discussie over o.a.:
- renovatieplannen van de verhuurder,
- verkoop in appartementencomplexen,
- Hoe te handelen als je er niet uitkomt met de verhuurder.
Deze bewonersbijeenkomst werd nog voor alle coronamaatregelen gehouden die sinds half maart ingingen. Het was een druk bezochte bijeenkomst die door alle aanwezigen als heel nuttig en plezierig ervaren werd.
- Belangenbehartiging bewonersgroepen andere verhuurders dan Woongoed
In 2020 adviseerde de HVM ook bewonersgroepen van andere verhuurders dan Woongoed.
Gerbrandylaan:
De Gerbrandylaan is een complex van zo’n 80 woningen dat tot eind 2019 in bezit wat was van Zorgstroom, en nu eigendom van CS Wonen uit Roosendaal. De bewonersgroep heeft met begeleiding en advisering van de HVM goed overleg kunnen voeren met CS wonen over de niet goed functionerende blokverwarming, schoonmaak en tuinonderhoud. De schoonmaak en het tuinonderhoud zijn goed aangepakt door CS wonen. Over de blokverwarming zijn nog veel klachten. Het is een verouderd complex, CS wonen doet onderzoek naar de mogelijkheden om de woningen en het hele complex energiezuiniger te maken. De resultaten daarvan laten nog op zich wachten. Maar de onderhandelingen met CS verliepen goed in 2020.
Vromoldsland
De woningen in Vromoldsland, Woudriksland e.o. zijn in bezit van MVGM. Omdat de woningen label F hebben en nogal wat gebreken vertonen is er op initiatief van één bewoner begin 2020 die daarbij de hulp van de HVM had ingeroepen een enquête onder alle zo’n 30 huurders gehouden, met de vraag of zij zich op wilden geven voor een bewonerscommissie. De respons was hoog en met de uitslag van de enquête hebben er in 2020 twee bijeenkomsten met een vertegenwoordiger van MVGM ter plekke plaats gevonden. De vertegenwoordiger van MVGM is door bezoeken aan enkele woningen overtuigd van de noodzaak de woningen aan te pakken, maar de eigenaar van de woningen is hiervan nog niet overtuigd. MVGM is slechts een beheerder, zij beheert woningen van verschillende eigenaren. Het zal een hele klus worden voor de net opgerichte bewonerscommissie de eigenaar ertoe te bewegen buiten het gewone onderhoud wat aan de woningen te gaan doen, zodat ook deze woningen energiezuiniger worden. Maar de bewonerscommissie is vasthoudend en energiek, dus ze houden goede moed voor 2021.
Bewonersorganisatie Hoogaers
De Woningbouwvereniging Arnemuiden is een kleine actieve woningbouwvereniging met bijna 400 huurwoningen. De bewonersorganisatie Hoogaars heeft met hulp en advies van de HVM in 2020 adviezen uitgebracht over de huurverhoging en het Bod. Deze bewonersorganisatie wordt steeds zelfstandiger en doordat de Woningbouwvereniging Arnemuiden door Aedes, de landelijke koepel van woningcorporaties weer uitgeroepen is als beste verhuurder van Nederland, bewijst eens dat klein fijn kan zijn. Het contact onderling is goed en de lijntjes zijn kort.
- Belangenbehartiging individuele huurders.
In de inleiding van dit jaarverslag schreven we het al: Doordat Anneke de eerste twee maanden wegens ziekte uitviel en door de sinds medio maart geldende coronaregels is het bezoek en het contact met individuele huurders in 2020 heel erg terug gelopen.
Totaal aantaL telefoon, email en bezoekers
telefoon: 294 (was in 2019 476)
email: 1308 (was in 2019 2531)
bezoekers: 48 (was in 2019 160)
Hoofdonderwerpen bij het spreekuur in 2020 waren in willekeurige volgorde:
- Aanbod eengezinswoningen onder de aftoppingsgrens Zuidwestwonen
- afrekening servicekosten van o.a. Villex
- aanpak langdurige ernstige gebreken en vergoeding bij langdurige ernstige gebreken.*
- aanpak overlast verwarde personen.
-
Huurverhoging
* Dankzij onze inzet hanteert Woongoed bij langdurige ernstige gebreken de richtlijnen van de huurcommissie.
- HVM nieuws
Het HVM nieuws is in 2020 onder eindredactie van Nico Oskam vier keer uitgekomen. Omdat Nico Oskam eind 2020 besloot te stoppen met de eindredactie en vanwege de kosten heeft het HVM bestuur besloten ter stoppen met het HVM nieuws in deze vorm. Vanaf 2021 zal een nieuw verenigingsblad zoveel mogelijk digitaal uitkomen. Voor leden die aangeven een papieren versie te willen blijven ontvangen zal naar een oplossing gezocht worden.
- Ledental
Het ledental is in 2020 terug gelopen van 880 naar810.
- Tot slot
In de inleiding beschreven we al dat 2020 een jaar met hindernissen was. Door het coronavirus dat ons land teistert geldt dat natuurlijk voor heel veel verenigingen. Maar zoals we ook al in de inleiding aangaven en u in dit jaarverslag heeft kunnen lezen was dat echt niet de enige reden. De onderhandelingen over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Woongoed verliepen soms zeer moeizaam en de druk op het HVM bestuur was groot. De plannen voor 2021 zijn erg onzeker, maar we zetten onze schouders eronder en gaan ervoor.