Inleiding:
2018 stond voor een groot deel in het teken van hervorming van de HVM. In 2019 was dit nog steeds een van de hoofdonderwerpen waar de HVM zich mee bezig heeft gehouden. Het HVM bestuur en Woongoed besloten al vrij snel in 2019 de besprekingen hierover onder leiding van een extern bureau te laten plaatsvinden. En hebben hiervoor de hulp ingeroepen van Thea de Feijter van de Nieuwe Wind. Onder haar leiding zijn beide partijen aan de slag gegaan met als doel tot een nieuwe betere samenwerking te komen.
1. Hervorming HVM
Het jaar 2019 stond net als het jaar 2018 voor een groot deel in het teken van hervorming van de HVM naar een bredere actievere huurdersorganisatie dan voorheen. We hadden onszelf een aantal doelen gesteld - uitbreiding van het bestuur - uitbreiding van het actieve kader binnen de vereniging - uitbreiding van de achterbanraadpleging
UITBREIDING BESTUUR
Het bestuur bestond in 2019 uit drie personen: Nellie de Bont, Marijn Dieleman en Ruud Buitenhuis. De HVM had in 2019 geen officiële voorzitter, Marijn Dieleman vervulde die taak waar het nodig was. Uitbreiding van het bestuur blijft een belangrijk aandachtspunt.
UITBREIDING VAN HET ACTIEVE KADER
Het aantal bewonersgroepen is in 2019 van 17 naar 20 uitgebreid. Dit is een gunstige ontwikkeling. Steeds meer bewoners willen zich voor langere of kortere tijd inzetten voor hun buurt of wijk. De meeste bewonersgroepen zijn bewonerscommissies. Deze commissies zetten zich voor langere tijd in voor hun wijk of buurt. Maar er zijn ook een aantal klankbordgroepen bijgekomen in 2019. Klankbordgroepen worden meestal opgericht als er in een wijk of buurt gerenoveerd wordt. Zo’n groep houdt zich alleen bezig met het renovatieproject en houdt meestal dus ook op te bestaan als de renovatie klaar is. We zien dat het actieve kader in wijken uitgebreid wordt en dat is een gunstige ontwikkeling. Bewonerscommissies en klankbordgroepen zijn zelfstandig en kunnen voor advies bij de HVM terecht. Contact met hen is van groot belang voor de HVM, want door dit contact blijft de HVM goed op de hoogte van wat er bij hen in de buurt speelt en kan de HVM waar nodig deze groepen adviseren of bijstaan. We hebben begin 2019 een bijeenkomst met bewonerscommissies georganiseerd waarop bijna alle bewonerscommissies vertegenwoordigd waren. Elders in dit jaarverslag leest u hier meer over.
UITBREIDING VAN DE ACHTERBANRAADPLEGING.
Bewonersbijeenkomsten
De HVM wil graag weten wat er onder bewoners van huurwoningen in buurten en wijken leeft. We hebben om die reden onder leiding van Thea de Feijter van de Nieuwe Wind een bewonersbijeenkomst gehouden in Dauwendaele met het thema prettig en veilig wonen in uw buurt. De bewonersbijeenkomst was goed bezocht de meeste aanwezigen gaven aan dat ze heel prettig in hun eigen woning wonen, maar dat ze het in de schemering buiten wat minder veilig vinden. Samen met bewoners uit de wijk hebben we vervolgens een wandeling in de schemering georganiseerd waar naast de verantwoordelijk wethouder en gemeente ambtenaren ook de politie, Stichting Welzijn Middelburg en Woongoed voor uitgenodigd waren. De bewoners hebben op die wandeling heel goed aangegeven wat er aan veiligheid verbeterd kan worden en wat daarvoor nodig is. - Een tweede bewonersbijeenkomst in een andere wijk is even uitgesteld.
HVM nieuws
We hebben in 2019 voor al onze leden vier keer het HVM nieuws uitgebracht, waarin we kwesties die spelen aan onze leden hebben voorgelegd.
Achterbanraadpleging via e-mail
We hebben in 2019 regelmatig aan onze leden waarvan we een e-mailadres hebben standpunten voorgelegd. Hoewel de achterbanraadpleging met al deze activiteiten uitgebreid is, is de respons nog erg laag.
2. Belangenbehartiging bewonersgroepen en bewonersinitiatieven in complexen van Woongoed
Het aantal bewonersgroepen is in 2019 uitgebreid van 17 naar 20 bewonersgroepen. Dit is een gunstige ontwikkeling die mede dankzij de inzet van HVM tot stand is gekomen. Steeds meer bewoners willen zich voor langere of kortere tijd inzetten voor hun buurt of wijk. Soms ontstaan er nieuwe bewonersgroepen doordat er ingrijpende onderhouds- of renovatiewerkzaamheden in hun buurt plaatsvinden zoals nu in veel wijken gebeurt. Maar soms ontstaan ze ook doordat bewoners zich zorgen maken over de toekomst van hun wijk.
Bewonerscommissie Paul Briëtwoningen.
In de Stromenwijk maakten een groep bewoners zich in 2017 al zorgen over de toekomst van hun wijk (Baarsjesstraat, Burgerweidestraat, Poelendaeleweg e.o.) Zij zetten zich toen al in voor het behoud van het karakter van de hele wijk die bestaat uit zogenaamde Paul Briëtwoningen. Deze groep bewoners die de initiatiefgroep Paul Briët vormden heeft in 2019 op hun verzoek de status van bewonerscommissie gekregen. Woongoed, de architect Ineke Hulshof (zij was destijds ook bij de renovatie Nieuw Middelburg en de herstructurering van de Havendijkstraat en Karelsgang betrokken) en de
bewonerscommissie Paul Briët hebben in 2019 hard gewerkt aan de voortgang van het project en het opstellen van een Sociaal Plan voor de bewoners. De HVM was als adviseur nauw bij betrokken bij het project en heeft de bewonerscommissie ook in interne bijeenkomsten bijgestaan. De steun van de HVM werd zeer gewaardeerd door de leden van de groep. Woongoed heeft medio 2019 het besluit genomen een gedeelte van de wijk in de komende te slopen en opnieuw op te bouwen en een ander gedeelte van de wijk te renoveren. Omdat de bewonerscommissie het niet eens was met dit besluit heeft zij zichzelf opgeheven aan het eind van 2019.
Een paar andere bewonerscommissies die in 2019 advies hebben gevraagd aan de HVM zijn o.a. die van de Haringvlietstraat, Griffioen, Mosselkreekstraat, van de Perrestraat Bastion, Nieuw Middelburg en Hof ter Veste. Onderwerpen die bij deze commissies aan de orde kwamen waren o.a.: onderhoud- en energiemaatregelen, woningtoewijzing en aanpak overlast.
Bewonerscommissie bijeenkomst
Eind januari organiseerde de HVM een bijeenkomst voor alle 17 bewonerscommissies van Woongoed die toen actief waren. Het eerste deel van de bijeenkomst was gewijd aan buurtbemiddeling en overlast. In het tweede deel droegen de bewonerscommissies onderwerpen aan voor het overleg met Woongoed die goed aansloten bij het eerste gedeelte van de bijeenkomst. Deze onderwerpen waren:
· Het beperken van overlast door bouwkundige voorzieningen, met als voorbeeld het vermijden van geluidsoverlast door niet goed aangebrachte harde vloeren in appartementencomplexen.
· Veiligheid in flatgebouwen en buurten door de openbare ruimte op orde te houden, bijvoorbeeld geen huisraad of rommel op galerijen.
· Het aanstellen van conciërges die ervoor zorgen dat verrommeling wordt tegengegaan. Dit moet ook meegenomen worden in het overleg met de gemeente.
· Aandacht voor het toewijzingsbeleid.
3. Belangenbehartiging bewonersgroepen en bewonersinitiatieven van huurders van andere verhuurders dan Woongoed Bewonersorganisatie Hoogaars
De Woningbouwvereniging Arnemuiden is een kleine actieve woningbouwvereniging met bijna 400 huurwoningen. Dat zij actief is op het gebied van energiebesparing hebben we al eerder aangegeven. Zo kunnen haar huurders, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn, zonnepanelen op hun dak laten plaatsen en in 2017 heeft zij haar eerste nul-op-de-meter-huurwoningen opgeleverd. Een bewoonster van één van deze woningen heeft op de jaarvergadering van de HVM enthousiast verteld over het wonen in zo’n woning en uitgelegd
dat huurders die recht hebben op huurtoeslag ook zo’n woning kunnen huren. De bewonersorganisatie Hoogaars is een jonge zelfstandige bewonersorganisatie die in 2017 met hulp van de HVM is opgericht. De bewonersorganisatie is voor de huurders van Woningbouwvereniging Arnemuiden de huurdersorganisatie die hen vertegenwoordigt op beleidsniveau.
In het voorjaar van 2019 heeft de bewonersorganisatie Hoogaars samen met het bestuur van de Woningbouwvereniging Arnemuiden een Ronde Tafel georganiseerd waar alle huurders van de woningbouwvereniging voor uitgenodigd waren. Aan de huurders werd gevraagd:
· hoe Arnemuiden nog prettiger om te wonen gemaakt kan worden dan het al is.
· Hoe de woningbouwvereniging betaalbaar wonen kan blijven garanderen
· Hoe haar woningen duurzamer kunnen worden.
· Wat ze van de dienstverlening van de woningbouwvereniging vinden
De reacties waren soms heel verassend. Op de eerste stelling reageerde bijna iedereen door op te merken dat vooral de autochtone bewoners veel te hard reden in Arnemuiden en zich niet aan de verkeersregels hielden. Betere handhaving en zwaardere boetes zouden uitkomst moeten bieden. Bij betaalbaarheid nu en in de toekomst was het advies: zorg dat de woonlasten bij het verhuizen naar een andere woning hetzelfde blijven. Hiermee wordt de doorstroming ook bevorderd. In het kader van duurzaamheid zou de woningbouwvereniging meer nul-op-de-meter-woningen moeten bouwen en bestaande woningen goed moeten isoleren. Aan bewoners zelf zou meer voorlichting gegeven kunnen worden over energiezuiniger wonen en het plaatsen van een regenton aanbevolen kunnen worden. Over de dienstverlening zijn de huurders van Woningbouwvereniging Arnemuiden al heel tevreden. De woningbouwvereniging is in 2018 en in 2019 twee keer achter elkaar als beste corporatie van Nederland uitgeroepen met de hoogste score op de dienstverlening. Maar ook hier hadden de huurders nog wel een paar adviezen voor. Betrek huurders beter bij renovatie en groot onderhoudsplannen en zorg voor hulp bij het aanvragen van bijvoorbeeld huurtoeslag en het inschrijven bij Zuidwestwonen als huurders op zoek zijn naar een andere woning.
De bewonersorganisatie Hoogaars heeft met hulp en advies van de HVM in 2019 adviezen uitgebracht over de huurverhoging en het Bod.
Bewonerscommissie Gerbrandylaan Middelburg
In de Gerbrandylaan in Middelburg staat een complex 80 voormalige aanleunwoningen van destijds het Roggeveenhuis een voormalig verpleeghuis voor ouderen. Met de komst van de UCR in Middelburg is het Roggeveenhuis aan studenten verhuurd en heeft dus zijn
verpleeghuisfunctie verloren. De aanleunwoningen bleven staan en deze worden tot op heden voor het merendeel bewoond door ouderen, maar er wonen ook jongeren onder begeleiding van Eleos. Dit is een christelijke organisatie die kwetsbare jongeren begeleid bij zelfstandig wonen. In dit complex van duplexwoningen is al jaren een bewonerscommissie actief die zich met ondersteuning van de HVM inzet voor het behoud van het complex en alles wat daarbij hoort. Zorgstroom, de eigenaar van de woningen gaf begin 2019 aan dat ze het hele complex wilde verkopen en beloofde de bewonerscommissie bij de verkoopplannen te betrekken. Omdat de bewonerscommissie vervolgens niets meer hoorde van Zorgstroom heeft ze het hele jaar door aan Zorgstroom gevraagd hoe het met de plannen stond. Zorgstroom hield steeds de boot af door te melden dat de plannen nog niet concreet waren. Ondertussen waren er ook nog steeds problemen met o.a. de blokverwarming en schoonmaak van het hele complex die niet goed opgepakt werden door Zorgstroom. Eind 2019 kregen alle bewoners ineens bericht dat het hele complex per 1 december verkocht was aan CS wonen, een beheerder uit Roosendaal. De bewonerscommissie was hier helemaal niet over ingelicht, zij had graag van tevoren met de nieuwe eigenaar willen bespreken hoe zij de problemen met de blokverwarming en schoonmaak aan wil pakken. Ze heeft na de bekendmaking van de verkoop in allerijl een overleg met Zorgstroom gehouden waarin ze Zorgstroom verantwoordelijk heeft gesteld voor de onrust in het complex. Zorgstroom heeft beloofd een en ander uit te zoeken en hier voor het eind van 2019 op terug te komen, maar ook aan deze belofte heeft ze zich nog niet gehouden.
4. Belangenbehartiging individuele huurders Het aantal telefonische gesprekken is vergeleken met 2018 bijna verdubbeld, e-mails iets minder dan in 2018 en bezoekers iets meer dan in 2018.
Telefoon: 476 (was in 2018:230) E-mail: 2432 (was in 2018: 2531) bezoekers: 160 (was in 2018: 133)
Hoofdonderwerpen bij het spreekuur in 2019 waren in willekeurige volgorde:
· Aanbod Zuidwestwonen
· oplevering woningen
· afrekening servicekosten van o.a. Villex
· aanpak langdurige ernstige gebreken en vergoeding bij langdurige ernstige gebreken.*
Dankzij onze inzet hanteert Woongoed bij langdurige ernstige gebreken de richtlijnen van de huurcommissie.
5. Verenigingszaken
Bestuur HVM
In de inleiding en in hoofdstuk 1 ' Hervorming HVM' van dit jaarverslag heeft uw al veel over het wel en wee van de HVM gelezen. In deze hoofdstukken hebben we de bestuurszaken al aan het licht gebracht. Het bestuur van de HVM bestond in 2019 uit drie personen: Nellie de Bont, Marijn Dieleman en Ruud Buitenhuis.
Beleidsgroepen
De beleidsgroep energie heeft in 2019 o.l.v. de Woonbond samen met de Woongoed de routekaart naar energieneutraal behandeld. Deze beleidsgroep heeft er bij de HVM op aangedrongen dat ze als een zelfstandig orgaan binnen de HVM kan opereren. Zij voelt zich nog niet helemaal serieus genomen door Woongoed. Het HVM bestuur heeft op zich genomen dit bespreekbaar te maken met Woongoed.
Jaarvergadering 2019
De jaarvergadering van 2019 stond in het teken van energiezuinig bouwen en wonen in een nul-op-de-meter-woning. Dhr. Bommeljé van Marsaki gaf uitleg over energiezuinig bouwen en een huurster van een nul-op-de-meter-woning vertelde over haar ervaringen hoe het is om in zo’n woning te woning. Het was een heel interessante bijeenkomst.
HVM-Woongoed
Er zijn veel en intensieve overleggen met Woongoed geweest over de samenwerking. We hebben diverse adviezen naar Woongoed uitgebracht. Natuurlijk over de jaarlijkse huurverhoging, het voorstel van Woongoed lag binnen de afspraken die in het Sociaal Huurakkoord 2016-2020 dat wij met Woongoed hebben gesloten, dus daar zijn we mee akkoord gegaan. Een punt van bespreking bij de jaarlijkse huurverhoging was de huurverhoging van woningen, waarvan de huur nu nog in de sociale sector zit, maar die op de nominatie staan in de vrije sector te komen als de zittende huurder de woning verlaten heeft. Dankzij de inzet van de HVM wordt de huurverhoging voor zittende huurders in deze woningen volgens de afspraken in het Sociaal Huurakkoord berekend.
We hebben advies uitgebracht op het Bod van Woongoed, in dat advies hebben we gewezen op het geringe aantal eengezinswoningen onder de aftoppingsgrens. Het onderzoek naar het aanbod van eengezinswoningen onder de aftoppingsgrens dat we in 2018 gestart zijn, hebben we in 2019 doorgezet. Hieruit blijkt dat de meeste van deze woningen zich in de Stromenwijk bevindt en dan met name in zogenaamde Paul Brietwoningen. Dit zijn kleine woningen met een laag energielabel. Er zijn slechts een gering aantal eengezinswoningen
met een huur onder aftoppingsgrens in de andere wijken van Middelburg. De HVM maakt zich hier zorgen over. Dit hebben we in ons advies verwoord. Daarnaast hebben in het Bod onze wens uitgesproken dat er voor ouderen die vanuit hun eengezinswoning naar kleiner seniorenwoning willen verhuizen een verhuisregeling komt, waarin waarborgen opgenomen zijn over de woonlasten van de nieuwe woning. Door zo’n verhuisregeling zouden er meer eengezinswoning vrij kunnen komen, wat de doorstroming zou bevorderen.
HVM-gemeente
De onderhandelingen met de gemeente hebben op een laag pitje gestaan in 2019. Ook bij de gemeente we onze zorg geuit over de niet zo evenredige verspreiding van eengezins- woningen met een huur onder de aftoppingsgrens in Middelburg.
HVM-Woonbond
Routekaart energieneutraal
Onder leiding van de Woonbond heeft de energiebeleidsgroep van de HVM samen met Woongoed de Routekaart naar energieneutraal uitgewerkt en een advies uitgebracht aan de HVM. Het HVM bestuur heeft dit met Woongoed besproken.
ledental HVM en achterbanraadpleging
Het ledental is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven aan het ledental in 2018. Hiermee lijkt de daling van het ledental die al enkele jaren aan de gang was tot stilstand gebracht. Het ledental was in 2019: 880.
Jaarrekening 2018
De jaarrekening wordt opgemaakt door een extern controller en zal zodra deze goedgekeurd is op verzoek nagezonden worden.
Tot slot
Woongoed heeft in december 2019 een voorstel voor een nieuwe Samenwerkingswerkingsovereenkomst met de HVM gedaan. Dit voorstel was te vers om in dit jaarverslag opgenomen te worden.